Varnish filtratie

mit-new-technique-to-clean-up-oil-spills-usa

Door onder andere elektrostatische ontlading, micro dieseling en hotspots ontstaan temperatuurwisselingen. Dit wordt thermische stress genoemd. Als er sprake is van olieafbraakproducten, ook wel oxidatie, die te maken krijgt met thermische stress dan kan er varnish ontstaan. Varnish blijft in eerste instantie in opgeloste vorm in de olie totdat de olie geheel is verzadigd. De varnish kan dan niet meer worden opgenomen in de olie en vormt dan “vrije varnish”, dat kan neerslaan op de componenten in een smeeroliesysteem. De varnish is dan terug te vinden in bijvoorbeeld servoventielen, filterhuizenen, lagerschalen en lagers en vormt een plakkerige laag.

Als de varnish in regel-, turbine- of smeeroliesystemen terecht komt dan kan dit grote gevolgen hebben voor de installatie, waarin het onder meer kan leiden tot verlies van productie en continuïteit, problemen bij start-ups en shut-downs, versnelde veroudering van de olie en ongeplande stops met aanzienlijke kosten voor vervanging van onderdelen.

Onze apparatuur verwijdert zowel de vrije als de in de olie opgeloste varnish. Bovendien wordt door het omlaag brengen van de verzadiging van de olie tevens het smeeroliesysteem ontdaan van eventueel neergeslagen varnish.